اسپا و ماساژ, بلاگ, سلامت کودکان

ماساژ نوزادان کولیکی چگونه انجام می‌شود؟

نوزادان کولیکی

کولیک نوزادان شامل یک دوره‌ی چند ماهه از گریه‌های طولانی مدت و پیوسته است. از نشانه‌ها و علائم بارز این عارضه که در کودکان دو هفته‌ای تا چهار ماهه آشکار می‌شود، گریه‌های بی وقفه‌ی حداقل سه ساعته در هر روز است. برای درمان نوزادان کولیکی اغلب راه‌های غیر مداخله‌گرایانه تجویز می‌شود. در این بین ماساژ نوزادان کولیکی کمک شایانی در تسلی و آرامش کودک دارد و به عنوان یک راه‌کار عملی برای کاهش درد و گریه‌های ناشی از کولیک در نظر گرفته می‌شود. دقت کنیم برای آن که ماساژ کودک حداکثر بازدهی را در کاهش دردهای او داشته باشد و بتواند او را تسلی بدهد، باید نکات متعددی را در این خصوص بدانیم. از جمله این موارد می‌توان به شناخت کولیک، محیط مناسب برای ماساژ، استفاده یا عدم استفاده از روغن ماساژ و… اشاره کرد. در همین راستا قصد داریم در این مقاله به بحث و بررسی در خصوص موارد زیر بپردازیم:

  1. کولیک نوزادان چیست؟
  2. کولیک نوزادان از نگاهی دیگر؛
  3. تاریخچه کولیک و روش‌های پیشنهادی برای درمان آن؛
  4. علائم و نشانه‌های نوزادان کولیکی؛
  5. فواید ماساژ نوزادان؛
    1. ماساژ و تقویت سیستم گوارشی نوزاد؛
    2. مزایای ماساژ کودک برای والدین؛
  6. برای یک ماساژ خوب و موثر باید به چه نکاتی دقت کنیم؟
    1. داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک؛
    2. استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ؛
    3. مکان مناسب برای انجام ماساژ ؛
    4. در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک؛
    5. استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ؛
  7. نوزاد مبتلا به کولیک را چگونه ماساژ دهیم؟ (بررسی ۶ تکنیک کاربردی در این خصوص)
  8. جمع‌بندی.

نوزادان کولیکی

کولیک نوزادان چیست؟

کولیک در نوزادان یک عارضه‌ی تقریبا اپیدمی و رایج است. نوزادان کولیکی در طول روز به طور متوسط سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند. این گریه‌ها که با گریه‌های ناشی از بی‌خوابی، بی حوصلگی و… تفاوت عمده دارد، برای حداقل سه هفته و در هر هفته به مدت سه روز تداوم دارند. بنابراین اگر نوزاد شما در هر هفته بیش از سه روز و در هر روز سه ساعت گریه‌های مداوم و پیوسته دارد، به احتمال زیاد از کولیک رنج می‌برد. دقت کنید که این گریه‌ها برای مدت حداقل سه هفته به درازا می‌کشد. بنابراین دلیل عمده‌ی این گریه‌ها به کولیک بر می‌گردد چرا که کم‌تر از پنج درصد از کودکان و نوزادان که بیش از حالت طبیعی گریه می‌کنند به عارضه‌ی جسمی دیگری دچار هستند. علت کولیک در نوزادان هنوز به طور واضح مشخص نشده است و تحقیقات در این خصوص در حال انجام است. دقت کنیم که کولیک در بین نوزادان دو هفته‌ای تا چهار ماهه‌ای شایع است. بنابراین اگر نوزاد شما در سنی خارج از بازه‌ی ذکر شده است، علت گریه‌های او می‌تواند دلیل دیگری داشته باشد.

کولیک نوزادان از نگاهی دیگر

هر کدام از ما با شنیدن گریه‌ی نوزاد خود به سراغ او می‌رویم و سعی داریم که کودک خود را آرام کنیم. به عبارتی گریه، زبان هشدار کودک است. حال با توجه به این‌که نوزادان کولیکی در هر روز سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند، این زنگ هشداردهنده به والدین، می‌تواند سبب بروز عوامل ناخوشایندی شود. در ادامه فهرستی از عوارضی که کولیک نوزادان بر اطرافیان می‌گذارد را آورده‌ایم:

  1. اضطراب و عدم آرامش در روابط زوجین؛
  2. اختلال در روند شیردهی؛
  3. افزایش احتمال بروز افسردگی پس از زایمان؛
  4. مراجعه‌های مکرر به پزشک؛
  5. آزار به کودک در قالب تکان‌های شدید او برای آرام شدن.

تعداد نوزادان کولیکی بین ۵ تا ۲۵ درصد از تمام کودکان و نوزادان متولد شده است. درمان‌های پیشنهادی برای این عارضه غالبا غیر مداخله‌گرانه است و ماساژ به عنوان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای این عارضه پیشنهاد شده است. مدت زمانی که کولیک، نوزادان را درگیر می‌کند، بین سه تا چهار ماه است. اگر نگران کولیک نوزاد خود هستید، لازم است بگوییم که کولیک هیچ‌گونه عوارض طولانی مدتی در نوزاد شما بر جای نخواهد گذاشت.

کولیک نوزادان

تاریخچه کولیک و روش‌های پیشنهادی برای درمان آن

کولیک واژه‌ای یونانی است که معرف روده است. در گذشته‌های دور برای جلوگیری از گریه‌های شدید کودک، از تریاک استفاده می‌کردند. در قرون وسطی نیز مادران برای آرام کردن کودک خود، پستان‌های خود را قبل از شیردهی به تریاک آغشته می‌کردند. هم‌چنین برای آرام شدن کودک از الکل نیز استفاده می‌شده است. اما با گذشت زمان و پیشرفت علم پزشکی، بسیاری از راه‌های قبلی برای جلوگیری از گریه‌ی نوزاد منسوخ شد. به طوری که در دهه‌های گذشته پزشکان برای درمان کولیک و کاهش گریه‌ی نوزادان داروهای آرامش‌بخشی هم‌چون فنوباربیتال، والیوم، مسکن‌ها و… را تجویز نموده‌اند. همان‌طور که گفتیم امروزه اکثر راه‌های درمانی نوزادان کولیکی غیر مداخله‌گرایانه است. لذا از داروهای نام برده شده در بالا امروزه برای درمان استفاده نمی‌شود و روش‌های بی‌خطر و راه‌کارهایی که موجب بروز عوارض در کودک نمی‌شود، مانند ماساژ استفاده می‌شود.

علائم و نشانه‌های نوزادان کولیکی

کولیک نوزادان اغلب پس از دو هفتگی کودک آشکار می‌شود. چنان‌چه که نوزادی زودرس باشد دو یا سه هفته پس از موعد اصلی که کودک باید به دنیا بیاید، آشکار خواهد شد. گریه کودکان دلایل مختلفی دارد، از جمله خیس بودن پوشک، ترس از یک عامل محیطی، خستگی یا گرسنگی. اما باید دقت کنیم که نوزادانی که از کولیک رنج می‌برند، گریه‌هایی طولانی‌تر دارند و این گریه‌ها در یک زمان ثابتی شدت زیادی به خود می‌گیرد. زمان‌هایی که اغلب نوزادان کولیکی بیش‌تر از سایر زمان‌ها گریه می‌کنند، غروب و آخر شب‌ها است. اگر نوزادتان دچار کولیک باشد متوجه خواهید شد که گریه‌ی او در زمان‌های یاد شده بلند‌تر و بیش‌تر از سایر زمان‌ها در طول روز است. یک نکته‌ی دیگر در مورد گریه‌های ناشی از کولیک، شروع و خاتمه‌ی ناگهانی این گریه‌ها است. از دیگر نشانه‌های نوزادان کولیکی، داشتن نفخ است. گاز جمع شده درون معده موجب بروز کولیک نمی‎شود، اما می‌تواند نشانه‌ای از این عارضه باشد. دلیل این امر را نیز می‌توان در بلعیدن هوای بیش‌تر در هنگام گریه توسط کودک جویا شد.

نوزادان کولیکی

فواید ماساژ نوزادان کولیکی

برای ماساژ نوزاد فواید فراوانی می‌توان ذکر کرد. از جمله این فواید می‌توان به خواب آرام و هم‌چنین خروج گازهای جمع شده در معده‌ی او اشاره کرد. ماساژ نوزاد علاوه‌بر این که باعث آرامش و خوش اخلاقی او می‌شود، خواص درمانی متعددی را در پی دارد. پژوهش‌های علمی ثابت کرده‌اند که در بین تمامی حواس پنج گانه (شامل حس لامسه، حس چشایی، حس بویایی، حس بینایی و حس شنوایی)، حس لامسه اولین حسی است که از هنگام تولد بیشترین رشد و تکامل را دارد. شاید بتوان علت مفید بودن ماساژ را در همین موضوع جست و جو کرد. ماساژ نوزاد علاوه‌بر تاثیر مستقیمی که بر روی رشد و نو وی دارد، در تسکین دردهای نوزادان مانند دردهای ناشی از در آوردن دندان و هم‌چنین دردهایی که نوزادان کولیکی با آن مواجه هستند، بسیار کمک کننده است.

اگر به دنبال شادابی و طراوت بیشتر پوست نوزاد خود هستید، ماساژ را فراموش نکنید. یکی از عواملی که تاثیر بسیار شگفت انگیزی بر روی گردش خون در بدن دارد، ماساژ است. ماساژ با بهبود و افزایش گردش خون در بدن و پوست نوزادان کولیکی، باعث شادابی پوست آنان می‌شود. هم‌چنین اگر قصد دارید قدرت سیستم ایمنی نوزادتان را افزایش دهید، ماساژ را فراموش نکنید. ماساژ دادن کودک در بلند مدت و طبق یک الگوی زمانی مشخص و برنامه‌ریزی شده، به تدریج سیستم ایمنی او را بهبود می‌دهد. طبق داده‌های آماری جمع آوری شده، نوزادانی که از زمان تولد توسط والدین خود به طور متناوب ماساژ دریافت می‌کنند، نسبت به سایر کودکان هم سن خود کم‌تر گریه کرده و مقاومت بیشتری در برابر بیماری‌های مختلف از خود نشان می‌دهند. از دیگر خواص شگف انگیز ماساژ نوزادان کولیکی می‌توان به تقویت سیستم حرکتی آنان اشاره کرد. ماساژ تاثیر به سزایی بر افزایش انعطاف‌پذیری و هم‌چنین استحکام ماهیچه‌ها و عضلات نوزاد دارد.

ماساژ کودک کولیکی

ماساژ و تقویت سیستم گوارشی نوزاد

اگر نوزاد شما بعد از خوردن وعده‌های شیری دچار مشکلاتی در هضم و دفع می‌شود، ماساژ راهکار عملی مناسبی خواهد بود. با ماساژ نوزادان کولیکی به صورت اصولی و طبق الگوی مشخص (همان‌طور که در ادامه به آن خواهیم پرداخت)، سیستم گوارشی کودک تقویت می‌شود. با تقویت سیستم هضم و دفع نوزاد در اثر ماساژهای منظم و پیوسته، مشکلاتی نظیر قولنج، یبوست و حتی اسهال به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد. با توجه به این‌که قسمت عمده‌ی بی‌خوابی شبانه کودکان و نوزادان به  علت مشکلات گوارشی‌ هست که به آن دچار هستند، لذا با برطرف شدن این مشکلات، کودک خواب آرامی خواهد داشت. هم‌چنین بهبود سیستم گوارشی نوزاد، تاثیر بسیاری در خوش‌خویی و شادابی او دارد. دامنه‌ی تاثیرات ماساژ به سیستم گوارشی ختم نمی‌شود، چرا که ماساژ سیستم تنفسی نوزاد را هم تحت تاثیر قرار داده و موجب بهبودی آن می‌شود.

مزایای ماساژ کودک برای والدین

شاید فکر کنید فواید ماساژ نوزادان کولیکی تنها متوجه نوزاد است، اما ما می‌خواهیم شما را با برخی از فواید این عمل که متوجه شماست آشنا کنیم. انجام ماساژ کودک در محیطی آرام و مطبوع علاوه‌بر حس آرامش و اطمینانی که در کودک به وجود می‌آورد، والدین را نیز درگیر کرده و این حس در آنان نیز گسترش می‌یابد. هم‌چنین ماساژ کودک به صورت مرتب و منظم باعث می‌شود که شناخت والدین از حرکات نوزاد بالا برود. در نتیجه والدین می‌توانند مفاهیمی که کودک سعی در بیان و اظهار آن است را  سریع‌تر درک کرده و به  کودک خود پاسخ مناسب را بدهند. برای برخورداری از مزایای بیشتر ماساژ کودک برای خود، تماس چشمی را فراموش نکنید. تماس چشمی با کودک باعث افزایش شناخت شما از فرزندتان می‌شود. لذا از مزایایی که در سطور بالا ذکر کردیم، بیشتر بهره خواهید برد. با انجام مداوم و پیوسته ماساژ کودک، به تدریج شناخت شما از عکس ‌العمل‌های او بیشتر خواهد شد و می‌توانید در رفع نیازهای کودک خود به طور موثرتری عمل کنید.

مزایا ماساژ کودک

برای یک ماساژ خوب و موثر باید به چه نکاتی دقت کنیم؟

برای آن که نوزادان کولیکی از مزایای ماساژ بیشتر بهره ببرد، لازم است که به تعدادی از نکات ابتدایی در این خصوص توجه و دقت کافی داشته باشیم. در فهرست زیر به برخی از این نکات اشاره کرده‌ایم. پنج نکته‌ی اشاره شده در قسمت زیر باعث می‌شود که فرزندتان در مدت زمان کوتاه‌تری از مزایای ماساژ بهره ببرد. در ادامه‌‌ی مقاله قصد داریم برای شناخت بیشتر این نکات، به شرح و بررسی آن‌ها بپردازیم. این نکات عبارتند از:

  1. داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک؛
  2. استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ؛
  3. مکان مناسب برای انجام ماساژ کودک؛
  4. در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک؛
  5. استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ.

داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک

توصیه می‌کنیم برنامه روزانه خود را به گونه‌ای بچینید که ماساژ کودک را در هر روز و در یک ساعت مشخص انجام دهید. با انجام یک برنامه‌ریزی مشخص به تدریج این عمل به یک کار روازنه متداول برای شما تبدیل خواهد شد. با ایجاد یک برنامه‌ریزی مشخص، کودک نیز به طور ناخودآگاه در هر روز و ساعت مشخص منتظر ماساژ خواهد بود. ماساژی که با انجام آن هم شما و هم نوزادان کولیکی لذت فراوانی از آن خواهند برد. نکته‌ی مهمی که باید در زمان‌بندی خود به آن دقت کنید این است که ساعت مناسب برای انجام ماساژ را بیابید. انتخاب زمان مناسب برای ماساژ کودک از ارکان اساسی و اصلی در افزایش بازدهی و راندمان این عمل است. توصیه می‌کنیم زمانی از روز را برای ماساژ کودک خود انتخاب کنید که کار و مشغولیات ذهنی کم‌تری دارید، چرا که برای ماساژ کودک نیاز است که از آرامش جسمی و ذهنی کافی برخوردار باشید. در این بین دقت کنید که زمان ماساژ نوزاد قبل و یا بعد از وعده‌های شیری او نباشد. از زمان‌های ممنوعه‌ای که برای ماساژ کودک باید در نظر داشته باشید، زمان‌هایی از روز است که معده‌ی کودک خالی و یا پر است. بنابراین قبل از اقدام به برنامه‌ریزی برای ماساژ نوزادان کولیکی، عادات و برنامه‌ی روزانه‌‌ی خود و هم‌چنین فرزندتان را در نظر داشته باشید و با توجه به این عوامل به سراغ یک برنامه‌ریزی منظم و پیوسته برای ماساژ کودک خود بروید.

کولیک نوزادان شامل یک دوره‌ی چند ماهه از گریه‌های طولانی مدت و پیوسته است. از نشانه‌ها و علائم بارز این عارضه که در کودکان دو هفته‌ای تا چهار ماهه آشکار می‌شود، گریه‌های بی وقفه‌ی حداقل سه ساعته در هر روز است. برای درمان نوزادان کولیکی اغلب راه‌های غیر مداخله‌گرایانه تجویز می‌شود. در این بین ماساژ نوزادان کولیکی کمک شایانی در تسلی و آرامش کودک دارد و به عنوان یک راه‌کار عملی برای کاهش درد و گریه‌های ناشی از کولیک در نظر گرفته می‌شود. دقت کنیم برای آن که ماساژ کودک حداکثر بازدهی را در کاهش دردهای او داشته باشد و بتواند او را تسلی بدهد، باید نکات متعددی را در این خصوص بدانیم. از جمله این موارد می‌توان به شناخت کولیک، محیط مناسب برای ماساژ، استفاده یا عدم استفاده از روغن ماساژ و... اشاره کرد. در همین راستا قصد داریم در این مقاله به بحث و بررسی در خصوص موارد زیر بپردازیم: کولیک نوزادان چیست؟ کولیک نوزادان از نگاهی دیگر؛ تاریخچه کولیک و روش‌های پیشنهادی برای درمان آن؛ علائم و نشانه‌های نوزادان کولیکی؛ فواید ماساژ نوزادان؛ ماساژ و تقویت سیستم گوارشی نوزاد؛ مزایای ماساژ کودک برای والدین؛ برای یک ماساژ خوب و موثر باید به چه نکاتی دقت کنیم؟ داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک؛ استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ؛ مکان مناسب برای انجام ماساژ ؛ در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک؛ استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ؛ نوزاد مبتلا به کولیک را چگونه ماساژ دهیم؟ (بررسی ۶ تکنیک کاربردی در این خصوص) جمع‌بندی. کولیک نوزادان چیست؟ کولیک در نوزادان یک عارضه‌ی تقریبا اپیدمی و رایج است. نوزادان کولیکی در طول روز به طور متوسط سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند. این گریه‌ها که با گریه‌های ناشی از بی‌خوابی، بی حوصلگی و... تفاوت عمده دارد، برای حداقل سه هفته و در هر هفته به مدت سه روز تداوم دارند. بنابراین اگر نوزاد شما در هر هفته بیش از سه روز و در هر روز سه ساعت گریه‌های مداوم و پیوسته دارد، به احتمال زیاد از کولیک رنج می‌برد. دقت کنید که این گریه‌ها برای مدت حداقل سه هفته به درازا می‌کشد. بنابراین دلیل عمده‌ی این گریه‌ها به کولیک بر می‌گردد چرا که کم‌تر از پنج درصد از کودکان و نوزادان که بیش از حالت طبیعی گریه می‌کنند به عارضه‌ی جسمی دیگری دچار هستند. علت کولیک در نوزادان هنوز به طور واضح مشخص نشده است و تحقیقات در این خصوص در حال انجام است. دقت کنیم که کولیک در بین نوزادان دو هفته‌ای تا چهار ماهه‌ای شایع است. بنابراین اگر نوزاد شما در سنی خارج از بازه‌ی ذکر شده است، علت گریه‌های او می‌تواند دلیل دیگری داشته باشد. کولیک نوزادان از نگاهی دیگر هر کدام از ما با شنیدن گریه‌ی نوزاد خود به سراغ او می‌رویم و سعی داریم که کودک خود را آرام کنیم. به عبارتی گریه، زبان هشدار کودک است. حال با توجه به این‌که نوزادان کولیکی در هر روز سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند، این زنگ هشداردهنده به والدین، می‌تواند سبب بروز عوامل ناخوشایندی شود. در ادامه فهرستی از عوارضی که کولیک نوزادان بر اطرافیان می‌گذارد را آورده‌ایم: اضطراب و عدم آرامش در روابط زوجین؛ اختلال در روند شیردهی؛ افزایش احتمال بروز افسردگی پس از زایمان؛ مراجعه‌های مکرر به پزشک؛ آزار به کودک در قالب تکان‌های شدید او برای آرام شدن. تعداد نوزادان کولیکی بین ۵ تا ۲۵ درصد از تمام کودکان و نوزادان متولد شده است. درمان‌های پیشنهادی برای این عارضه غالبا غیر مداخله‌گرانه است و ماساژ به عنوان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای این عارضه پیشنهاد شده است. مدت زمانی که کولیک، نوزادان را درگیر می‌کند، بین سه تا چهار ماه است. اگر نگران کولیک نوزاد خود هستید، لازم است بگوییم که کولیک هیچ‌گونه عوارض طولانی مدتی در نوزاد شما بر جای نخواهد گذاشت. تاریخچه کولیک و روش‌های پیشنهادی برای درمان آن کولیک واژه‌ای یونانی است که معرف روده است. در گذشته‌های دور برای جلوگیری از گریه‌های شدید کودک، از تریاک استفاده می‌کردند. در قرون وسطی نیز مادران برای آرام کردن کودک خود، پستان‌های خود را قبل از شیردهی به تریاک آغشته می‌کردند. هم‌چنین برای آرام شدن کودک از الکل نیز استفاده می‌شده است. اما با گذشت زمان و پیشرفت علم پزشکی، بسیاری از راه‌های قبلی برای جلوگیری از گریه‌ی نوزاد منسوخ شد. به طوری که در دهه‌های گذشته پزشکان برای درمان کولیک و کاهش گریه‌ی نوزادان داروهای آرامش‌بخشی هم‌چون فنوباربیتال، والیوم، مسکن‌ها و... را تجویز نموده‌اند. همان‌طور که گفتیم امروزه اکثر راه‌های درمانی نوزادان کولیکی غیر مداخله‌گرایانه است. لذا از داروهای نام برده شده در بالا امروزه برای درمان استفاده نمی‌شود و روش‌های بی‌خطر و راه‌کارهایی که موجب بروز عوارض در کودک نمی‌شود، مانند ماساژ استفاده می‌شود. علائم و نشانه‌های نوزادان کولیکی کولیک نوزادان اغلب پس از دو هفتگی کودک آشکار می‌شود. چنان‌چه که نوزادی زودرس باشد دو یا سه هفته پس از موعد اصلی که کودک باید به دنیا بیاید، آشکار خواهد شد. گریه کودکان دلایل مختلفی دارد، از جمله خیس بودن پوشک، ترس از یک عامل محیطی، خستگی یا گرسنگی. اما باید دقت کنیم که نوزادانی که از کولیک رنج می‌برند، گریه‌هایی طولانی‌تر دارند و این گریه‌ها در یک زمان ثابتی شدت زیادی به خود می‌گیرد. زمان‌هایی که اغلب نوزادان کولیکی بیش‌تر از سایر زمان‌ها گریه می‌کنند، غروب و آخر شب‌ها است. اگر نوزادتان دچار کولیک باشد متوجه خواهید شد که گریه‌ی او در زمان‌های یاد شده بلند‌تر و بیش‌تر از سایر زمان‌ها در طول روز است. یک نکته‌ی دیگر در مورد گریه‌های ناشی از کولیک، شروع و خاتمه‌ی ناگهانی این گریه‌ها است. از دیگر نشانه‌های نوزادان کولیکی، داشتن نفخ است. گاز جمع شده درون معده موجب بروز کولیک نمی‎شود، اما می‌تواند نشانه‌ای از این عارضه باشد. دلیل این امر را نیز می‌توان در بلعیدن هوای بیش‌تر در هنگام گریه توسط کودک جویا شد. فواید ماساژ نوزادان کولیکی برای ماساژ نوزاد فواید فراوانی می‌توان ذکر کرد. از جمله این فواید می‌توان به خواب آرام و هم‌چنین خروج گازهای جمع شده در معده‌ی او اشاره کرد. ماساژ نوزاد علاوه‌بر این که باعث آرامش و خوش اخلاقی او می‌شود، خواص درمانی متعددی را در پی دارد. پژوهش‌های علمی ثابت کرده‌اند که در بین تمامی حواس پنج گانه (شامل حس لامسه، حس چشایی، حس بویایی، حس بینایی و حس شنوایی)، حس لامسه اولین حسی است که از هنگام تولد بیشترین رشد و تکامل را دارد. شاید بتوان علت مفید بودن ماساژ را در همین موضوع جست و جو کرد. ماساژ نوزاد علاوه‌بر تاثیر مستقیمی که بر روی رشد و نو وی دارد، در تسکین دردهای نوزادان مانند دردهای ناشی از در آوردن دندان و هم‌چنین دردهایی که نوزادان کولیکی با آن مواجه هستند، بسیار کمک کننده است. اگر به دنبال شادابی و طراوت بیشتر پوست نوزاد خود هستید، ماساژ را فراموش نکنید. یکی از عواملی که تاثیر بسیار شگفت انگیزی بر روی گردش خون در بدن دارد، ماساژ است. ماساژ با بهبود و افزایش گردش خون در بدن و پوست نوزادان کولیکی، باعث شادابی پوست آنان می‌شود. هم‌چنین اگر قصد دارید قدرت سیستم ایمنی نوزادتان را افزایش دهید، ماساژ را فراموش نکنید. ماساژ دادن کودک در بلند مدت و طبق یک الگوی زمانی مشخص و برنامه‌ریزی شده، به تدریج سیستم ایمنی او را بهبود می‌دهد. طبق داده‌های آماری جمع آوری شده، نوزادانی که از زمان تولد توسط والدین خود به طور متناوب ماساژ دریافت می‌کنند، نسبت به سایر کودکان هم سن خود کم‌تر گریه کرده و مقاومت بیشتری در برابر بیماری‌های مختلف از خود نشان می‌دهند. از دیگر خواص شگف انگیز ماساژ نوزادان کولیکی می‌توان به تقویت سیستم حرکتی آنان اشاره کرد. ماساژ تاثیر به سزایی بر افزایش انعطاف‌پذیری و هم‌چنین استحکام ماهیچه‌ها و عضلات نوزاد دارد. ماساژ و تقویت سیستم گوارشی نوزاد اگر نوزاد شما بعد از خوردن وعده‌های شیری دچار مشکلاتی در هضم و دفع می‌شود، ماساژ راهکار عملی مناسبی خواهد بود. با ماساژ نوزادان کولیکی به صورت اصولی و طبق الگوی مشخص (همان‌طور که در ادامه به آن خواهیم پرداخت)، سیستم گوارشی کودک تقویت می‌شود. با تقویت سیستم هضم و دفع نوزاد در اثر ماساژهای منظم و پیوسته، مشکلاتی نظیر قولنج، یبوست و حتی اسهال به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد. با توجه به این‌که قسمت عمده‌ی بی‌خوابی شبانه کودکان و نوزادان به  علت مشکلات گوارشی‌ هست که به آن دچار هستند، لذا با برطرف شدن این مشکلات، کودک خواب آرامی خواهد داشت. هم‌چنین بهبود سیستم گوارشی نوزاد، تاثیر بسیاری در خوش‌خویی و شادابی او دارد. دامنه‌ی تاثیرات ماساژ به سیستم گوارشی ختم نمی‌شود، چرا که ماساژ سیستم تنفسی نوزاد را هم تحت تاثیر قرار داده و موجب بهبودی آن می‌شود. مزایای ماساژ کودک برای والدین شاید فکر کنید فواید ماساژ نوزادان کولیکی تنها متوجه نوزاد است، اما ما می‌خواهیم شما را با برخی از فواید این عمل که متوجه شماست آشنا کنیم. انجام ماساژ کودک در محیطی آرام و مطبوع علاوه‌بر حس آرامش و اطمینانی که در کودک به وجود می‌آورد، والدین را نیز درگیر کرده و این حس در آنان نیز گسترش می‌یابد. هم‌چنین ماساژ کودک به صورت مرتب و منظم باعث می‌شود که شناخت والدین از حرکات نوزاد بالا برود. در نتیجه والدین می‌توانند مفاهیمی که کودک سعی در بیان و اظهار آن است را  سریع‌تر درک کرده و به  کودک خود پاسخ مناسب را بدهند. برای برخورداری از مزایای بیشتر ماساژ کودک برای خود، تماس چشمی را فراموش نکنید. تماس چشمی با کودک باعث افزایش شناخت شما از فرزندتان می‌شود. لذا از مزایایی که در سطور بالا ذکر کردیم، بیشتر بهره خواهید برد. با انجام مداوم و پیوسته ماساژ کودک، به تدریج شناخت شما از عکس ‌العمل‌های او بیشتر خواهد شد و می‌توانید در رفع نیازهای کودک خود به طور موثرتری عمل کنید. برای یک ماساژ خوب و موثر باید به چه نکاتی دقت کنیم؟ برای آن که نوزادان کولیکی از مزایای ماساژ بیشتر بهره ببرد، لازم است که به تعدادی از نکات ابتدایی در این خصوص توجه و دقت کافی داشته باشیم. در فهرست زیر به برخی از این نکات اشاره کرده‌ایم. پنج نکته‌ی اشاره شده در قسمت زیر باعث می‌شود که فرزندتان در مدت زمان کوتاه‌تری از مزایای ماساژ بهره ببرد. در ادامه‌‌ی مقاله قصد داریم برای شناخت بیشتر این نکات، به شرح و بررسی آن‌ها بپردازیم. این نکات عبارتند از: داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک؛ استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ؛ مکان مناسب برای انجام ماساژ کودک؛ در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک؛ استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ. داشتن زمان‌بندی مشخص برای ماساژ کودک توصیه می‌کنیم برنامه روزانه خود را به گونه‌ای بچینید که ماساژ کودک را در هر روز و در یک ساعت مشخص انجام دهید. با انجام یک برنامه‌ریزی مشخص به تدریج این عمل به یک کار روازنه متداول برای شما تبدیل خواهد شد. با ایجاد یک برنامه‌ریزی مشخص، کودک نیز به طور ناخودآگاه در هر روز و ساعت مشخص منتظر ماساژ خواهد بود. ماساژی که با انجام آن هم شما و هم نوزادان کولیکی لذت فراوانی از آن خواهند برد. نکته‌ی مهمی که باید در زمان‌بندی خود به آن دقت کنید این است که ساعت مناسب برای انجام ماساژ را بیابید. انتخاب زمان مناسب برای ماساژ کودک از ارکان اساسی و اصلی در افزایش بازدهی و راندمان این عمل است. توصیه می‌کنیم زمانی از روز را برای ماساژ کودک خود انتخاب کنید که کار و مشغولیات ذهنی کم‌تری دارید، چرا که برای ماساژ کودک نیاز است که از آرامش جسمی و ذهنی کافی برخوردار باشید. در این بین دقت کنید که زمان ماساژ نوزاد قبل و یا بعد از وعده‌های شیری او نباشد. از زمان‌های ممنوعه‌ای که برای ماساژ کودک باید در نظر داشته باشید، زمان‌هایی از روز است که معده‌ی کودک خالی و یا پر است. بنابراین قبل از اقدام به برنامه‌ریزی برای ماساژ نوزادان کولیکی، عادات و برنامه‌ی روزانه‌‌ی خود و هم‌چنین فرزندتان را در نظر داشته باشید و با توجه به این عوامل به سراغ یک برنامه‌ریزی منظم و پیوسته برای ماساژ کودک خود بروید. استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ در همین ابتدا لازم است اشاره کنیم که در استفاده از روغن برای ماساژ نوزادان کولیکی، اجبار و الزامی وجود ندارد، هر چند که روغن‌ها باعث حرکت آرام دست بر روی پوست نوزاد می‌شود. در صورت تمایل به استفاده از روغن در حین ماساژ کودک خود، باید در انتخاب روغن مناسب دقت کافی داشته باشید. علت این دقت در انتخاب روغن مناسب را می‌توان در حساسیت و ظریف بودن پوست کودکان جویا شد. در همین راستا پیشنهاد می‌کنیم، روغنی انتخاب کنید که فاقد بو بوده و هم‌چنین قابل خوردن باشد. اگر تجربه‌ی استفاده از روغن در حین ماساژ را داشته باشید، خواهید دانست که ماساژ همراه با روغن به مراتب لذت‌بخش‌تر است. بنابراین می‌توانید از روغن‌های گیاهی و یا کمپرس میوه‌های سرد نیز استفاده کنید. انتخاب روغن مناسب در ادامه قصد داریم شما را با تعدادی از روغن‌های ماساژ متداول آشنا کنیم. برخی از روغن‌های ماساژ نام آشنا که حتما تاکنون نام آن‌ها را شنیده‌اید عبارتند از: روغن نارگیل؛ روغن کانولا؛ روغن ذرت؛ روغن هسته زرد آلو؛ روغن آووکادو؛ روغن گلرنگ یا کاجیره. روغن‌هایی که در بالا ذکر کردیم همگی دارای یک ویژگی مشترک هستند و آن جذب آسان از طریق پوست است. هم‌چنین با توجه به این‌که روغن‌هایی نام برده شده خوراکی هستند در صورتی که نوزادان کولیکی دست خود را بمکند، حساسیتی در آنان ایجاد نخواهد کرد. علاوه‌بر روغن‌های یاد شده، شاید به روغن‌های دیگری نظیر روغن‌های معدنی بر بخورید. دقت کنید که استفاده از روغن‌های معدنی باعث ایجاد حساسیت پوستی در کودکان می‌شود، بنابراین این روغن‌ها را در لیست ممنوعه‌ی خود قرار دهید. روغن‌های معدنی به دلیل آن که موجب بسته شدن حفرات پوستی می‎شوند، برای کودکان منع منصرف دارند. لازم است اشاره کنیم که روغن بادام زمینی نیز در اکثر اوقات موجب بروز حساسیت‌های پوستی در کودکان می‌شود، بنابراین اگر قصد استفاده از این روغن‌ها را دارید، حتما ملاحظات لازم را در نظر داشته باشید. روغن‌های معطر از دیگر روغن‌هایی هستند که برای ماساژ مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم است دقت کنید که این روغن‌ها را باید در یک غلظت بسیار پایین و کاملا رقیق شده استفاده کرد. این روغن‌ها نیز از جمله روغن‌هایی هستند که باید با احتیاط کامل در مورد کودکان استفاده شوند. لذا این روغن‌ها را باید با در نظر داشتن نکات و ملاحظات لازم استفاده نمود. در صورت استفاده از روغن‌های معطر و مشاهده‌ی حساسیت پوستی، محل را بلافاصه با آب کافی بشویید. مکان مناسب برای ماساژ نوزادان کولیکی دقت کنیم که مکان انتخابی برای ماساژ نوزاد، باید مکانی باشد که هم برای کودک و هم برای شما آرامش‌بخش بوده و مناسب باشد. از شرایطی که یک محیط را به مکانی مناسب برای ماساژ بدل می‌کند، درجه حرارت آن محیط است. محیطی که قصد دارید نوزادتان را در آن جا ماساژ دهید، باید دمایی در حدود ۲۴ درجه سانتی‌گراد داشته باشد. با توجه به این‌که کودک در حین ماساژ برهنه است، لذا اهمیت دمای مکانی که ماساژ را در آن انجام می‌دهید بیش‌تر خواهد بود. حتما دقت داشته باشید که کودک در حین ماساژ از سرما نلرزد. پس از اطمینان از دمای محیط مورد نظر، به سراغ ویژگی‌های دیگر یک محیط مناسب می‌رویم. پیشنهاد می‌کنیم که ماساژ نوزادان کولیکی را بر روی تخت خواب و بر روی یک حوله انجام دهید. با انداختن حوله در مکانی که کودک را در آن ماساژ می‌دهید از ریختن احتمالی روغن بر روی فرش یا تخت خواب جلوگیری می‌شود. نکته‌ی مهمی که باید در این میان به آن دقت کرد نرمی و لطافت مناسب محلی است که کودک را بر روی آن قرار می‌دهید. دقت کنید که اگر مکانی که کودک را روی آن خوابانیده‌اید بسیار نرم باشد، باعث می‌شود که کودک در حین ماساژ به داخل آن فرو برود. تغییر وضعیت بدن کودک در حین ماساژ، می‌تواند باعث وارد شدن فشار به بدن او شود. لذا مکانی که برای ماساژ انتخاب می‌کنید باید از نرمی و از طرفی سفتی مناسبی برخوردار باشد. در انتها برای ایده‌آل شدن محیط، می‌توانید از موسیقی استفاده کنید. پخش موسیقی آرام به کودک و هم‌چنین شما کمک می‌کند تا با آرامش و فراغ بال بیشتری عمل ماساژ را انجام دهید. در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک در قسمت‌های قبل گفتیم که باید برای ماساژ کودک خود برنامه‌ریزی مشخصی تدوین کنید. اما ممکن است شرایطی پیش بیاید که فرزندتان و یا حتی خود شما از شرایط مناسبی برای انجام این کار برخوردار نباشید. پیشنهاد ما این است که در این شرایط ماساژ کودک را به تعویق انداخته تا هم شما و هم کودک برای ماساژ در شرایط مناسبی قرار بگیرید. بنابراین اگر در حین ماساژ کودک عکس العمل‌هایی که بیانگر بروز حس ناخوشایند در وی است مانند گریه کردن، بی قراری یا اخم، از ماساژ دست کشیده و این کار را برای زمان مناسب دیگری بگذارید. فراموش نکنید که ماساژ نوزادان کولیکی برای افزایش حس شادابی و سرحالی و هم‌چنین جلوگیری از کولیک و بهبود سیستم گوارشی در آنان است، لذا هنگامی‌که ماساژ برخلاف همیشه موجب بروز حس خوشایند در کودک نمی‌شود، بهتر آن است که این کار را به تعویق بیاندازید. استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ فراموش نکنیم که کودکان و نوزادان در نهایت ظرافت و لطافت هستند، لذا در هنگام ماساژ آن‌ها نیز نباید این مورد را از خاطر ببریم. ماساژ کودکان با افراد بزرگسال تفاوت بسیار عمده‌ای دارد. غالبا برای ماساژ افراد بالغ و بزرگسال از فشارهای نسبتا بالایی برای رهایی عضلات از تنش‌‌ استفاده می‌کنیم. این در حالی است که در حین ماساژ نوزادان باید حتما دقت کنیم که به بدن‌ آن‌ها فشار زیادی وارد نشود. فشاری که در حین ماساژ کودکان نیاز است، تنها کمی بیشتر از فشاری است که هنگام لمس و نوازش آن‌ها بکار می‌بریم. نوزاد مبتلا به کولیک را چگونه ماساژ دهیم؟ همان‌طور که تا این‌جا در مقاله ذکر کردیم، از جمله راه‌هایی که می‌تواند کمک شایانی در کم شدن دردهای ناشی از کولیک بکند، ماساژ است. والدین هنگام ماساژ نوزادان کولیکی می‌توانند با او ارتباط کلامی و چشمی برقرار کنند که این امر در شناخت بیشتر نشانه‌های ارتباطی کودک با والدین کمک شایانی می‌کند. در ادامه قصد داریم چند نوع ماساژ که برای نوزادان کولیکی مناسب است را بیان کنیم. تکنیک اول در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، کودک را باید به پشت بخوابانید. توصیه می‌کنیم کودک را بر روی یک سطح ایمن و محکم مانند سطح یک میز بخوابانید. در صورت تمایل به استفاده از روغن، می‌توانید از انواع مختلف روغن‌های معرفی شده در قسمت‌های قبلی استفاده کنید. روغن‌هایی مانند روغن زیتون، روغن مخصوص بچه و یا لوسیون‌ها می‌توانند انتخاب‌های بهینه‌ای برای پوست حساس نوزادان کولیکی باشد. حال دستان و انگشتان خود را به آرامی بر روی شکم نوزاد قرار دهید. با فشاری تنها کمی بیش‌تر از فشاری که هنگام لمس و نوازش نوزاد به کار می‌برید، شروع به ماساژ این ناحیه کنید. ماساژ باید به آرامی انجام گیرد. دقت کنید که دست‌های خود را به شکل دورانی بر روی سطح شکم نوزاد جا به جا کرده و شکم او را ماساژ دهید. از تاثیرات مستقیم ماساژ دادن به گونه‌ای که ذکر شد، گرم شدن این ناحیه است. گرم شدن این ناحیه کمک شایانی به تسلی و آرامش نوزاد کرده و هم‌چنین باعث رفع نفخ معده‌ی نوزاد می‌شود. تکنیک دوم در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، مشابه با حالت قبل بایستی که نوزاد خود را بر روی زمین بخوابانید. دقت کنید که نوزاد را به گونه‌ای مقابل خود بخوابانید که پاهای او در مقابل شما قرار بگیرد. در مرحله‌ی بعد پاهای نوزاد را به آرامی در دستان خود بگیرید و شروع به حرکتی مشابه با رکاب زدن با دوچرخه کنید. دقت کنید که انجام این کار باید در نهایت آرامش انجام گیرد، لذا در این نوع ماساژ هر گونه حرکت سریع ممنوع خواهد بود. به حرکت در آوردن پاها مشابه آنچه در دوچرخه سواری تجربه می‌کنیم، باعث وارد شدن ضرباتی آرام و دل‌پذیر به معده و شکم نوزاد می‌شود. وارد شدن فشارهایی نامحسوس به معده‌ی نوزادان کولیکی، موجب تسهیل خروج گازها از معده‌ی آنان خواهد شد. برای داشتن تجربه‌ای دلپذیر از ماساژ کودک خود، سعی کنید در حین انجام این کار با او صحبت کرده و بر چهره‌ی خود لبخند داشته باشید. تکنیک سوم برای انجام این ماساژ، بایستی که کودک خود را به شکم و روی یک ران پای خود قرار دهید. دقت کنید که یک دست خود را بر روی شکم نوزاد خود قرار دهید. برای تسهیل در انجام این نوع ماساژ، می‌توانید رانی که کودک را روی آن قرار داده‌اید، به سمت شکم خود نزدیک‌تر و خم کنید. حال برای انجام ماساژ، با دست دیگر خود که آزاد است، پشت نوزاد را به آرامی و در جهت عقربه‌های ساعت مالش دهید. ماساژ به این گونه، در رفع گریه‌های نوزادان کولیکی کمک شایانی می‌کند. تکنیک چهارم مشابه با تکنیک قبلی، می‌توانید نوزاد خود را به پشت بر روی یک ران پای خود قرار دهید. در این حالت شما این شرایط را خواهید داشت که بتوانید شکم نوزاد را با انگشتان و یا کف دست خود به آرامی ماساژ دهید. با ماساژ شکم نوزادان کولیکی، کمک بسیاری در خروج گازها از معده‌ی آنان خواهید کرد. تکنیک پنجم در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، نحوه‌ی نشستن والد به کلی با تکنیک‌های قبلی متفاوت است. در این نوع ماساژ، والد بایستی که به تکیه‌گاه محکمی تکیه دهد (برای جلوگیری از تغییر وضعیت او در حین ماساژ نوزاد) و پاهای خود را به درون شکم خم کند. حال با قرار دادن نوزاد به پشت بر روی زانوان خود، می‌توانید شکم او را ماساژ دهید. دقت کنید که مشابه با تکنیک‌های قبلی، ماساژ شکم نوزاد باید به آرامی و در جهت عقربه‌های ساعت باشد. برای انجام ماساژ نوزادان کولیکی می‌توانید از نوک انگشتان یا کف دست خود استفاده کنید. تکنیک ششم برای ماساژ نوزادان کولیکی با استفاده از این تکنیک، بالش نسبتا بزرگی را بر روی زمین یا پاهای خود قرار دهید. سپس نوزاد را به شکم بر روی بالش قرار دهید و به آرامی شروع به ماساژ پشت نوزاد خود کنید. نکته‌ی مهم در انجام این تکنیک، انتخاب بالش مناسب است. بالش مناسب برای انجام این ماساژ، باید از نرمی و سفتی مناسبی برخوردار باشد. دقت کنید که از بالش‌های بسیار نرم در انجام این ماساژ استفاده نکنید، چرا که باعث می‌شود بدن نوزاد در حین ماساژ به درون بالش فرو رفته و تغییر شکل بدهد. لذا برای جلوگیری از این امر، در انتخاب بالش مناسب باید دقت کافی داشته باشید. از دیگر ملاحظاتی که باید در این نوع ماساژ داشته باشید، می‌توان به مراقبت از دست‌های نوزادان کولیکی و هم‌چنین نفس کشیدن راحت آنان اشاره کرد. دقت کنید که دست‌های نوزاد زیر بدن او قرار نگیرد، هم‌چنین بینی او بر روی بالش قرار نگیرد، چرا که نفس کشیدن او را سخت خواهد کرد. جمع‌بندی کولیک در نوزادان یک عارضه‌ی تقریبا اپیدمی و رایج است. نوزادان و کودکانی که دارای کولیک هستند در طول روز به طور متوسط سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند. این گریه‌ها که با گریه‌های ناشی از بی‌خوابی، بی حوصلگی و... تفاوت عمده دارد، برای حداقل سه هفته و در هر هفته به مدت سه روز تداوم دارند. تعداد نوزادان کولیکی بین ۵ تا ۲۵ درصد از تمام کودکان و نوزادان متولد شده است. درمان‌های پیشنهادی برای این عارضه غالبا غیر مداخله‌گرانه است و ماساژ به عنوان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای این عارضه پیشنهاد شده است. مدت زمانی که کولیک، نوزادان را درگیر می‌کند، بین سه تا چهار ماه است. اگر نوزاد شما بعد از خوردن وعده‌های شیری خود دچار مشکلاتی در هضم و دفع می‌شود، ماساژ راهکار عملی مناسبی خواهد بود. با انجام ماساژ به صورت اصولی و طبق الگوی مشخص، سیستم گوارشی کودک تقویت می‌شود. با تقویت سیستم هضم و دفع نوزاد در اثر ماساژهای منظم و پیوسته، مشکلاتی نظیر قولنج، یبوست و کولیک به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد. با توجه به این‌که قسمت عمده‌ی بی‌خوابی شبانه کودکان و نوزادان به علت مشکلات گوارشی‌ است که به آن دچار هستند، لذا با برطرف شدن این مشکلات، کودک خواب آرامی خواهد داشت. لذا برای تسلی و آرامش بیش‌تر نوزاد خود، می‌تواید ماساژ او را طبق شش تکنیکی که در انتهای مقاله به آن‌ها پرداختیم، انجام دهید.

استفاده از روغن مناسب در حین ماساژ

در همین ابتدا لازم است اشاره کنیم که در استفاده از روغن برای ماساژ نوزادان کولیکی، اجبار و الزامی وجود ندارد، هر چند که روغن‌ها باعث حرکت آرام دست بر روی پوست نوزاد می‌شود. در صورت تمایل به استفاده از روغن در حین ماساژ کودک خود، باید در انتخاب روغن مناسب دقت کافی داشته باشید. علت این دقت در انتخاب روغن مناسب را می‌توان در حساسیت و ظریف بودن پوست کودکان جویا شد. در همین راستا پیشنهاد می‌کنیم، روغنی انتخاب کنید که فاقد بو بوده و هم‌چنین قابل خوردن باشد. اگر تجربه‌ی استفاده از روغن در حین ماساژ را داشته باشید، خواهید دانست که ماساژ همراه با روغن به مراتب لذت‌بخش‌تر است. بنابراین می‌توانید از روغن‌های گیاهی و یا کمپرس میوه‌های سرد نیز استفاده کنید.

انتخاب روغن مناسب

در ادامه قصد داریم شما را با تعدادی از روغن‌های ماساژ متداول آشنا کنیم. برخی از روغن‌های ماساژ نام آشنا که حتما تاکنون نام آن‌ها را شنیده‌اید عبارتند از:

  1. روغن نارگیل؛
  2. روغن کانولا؛
  3. روغن ذرت؛
  4. روغن هسته زرد آلو؛
  5. روغن آووکادو؛
  6. روغن گلرنگ یا کاجیره.

روغن‌هایی که در بالا ذکر کردیم همگی دارای یک ویژگی مشترک هستند و آن جذب آسان از طریق پوست است. هم‌چنین با توجه به این‌که روغن‌هایی نام برده شده خوراکی هستند در صورتی که نوزادان کولیکی دست خود را بمکند، حساسیتی در آنان ایجاد نخواهد کرد. علاوه‌بر روغن‌های یاد شده، شاید به روغن‌های دیگری نظیر روغن‌های معدنی بر بخورید. دقت کنید که استفاده از روغن‌های معدنی باعث ایجاد حساسیت پوستی در کودکان می‌شود، بنابراین این روغن‌ها را در لیست ممنوعه‌ی خود قرار دهید. روغن‌های معدنی به دلیل آن که موجب بسته شدن حفرات پوستی می‎شوند، برای کودکان منع منصرف دارند. لازم است اشاره کنیم که روغن بادام زمینی نیز در اکثر اوقات موجب بروز حساسیت‌های پوستی در کودکان می‌شود، بنابراین اگر قصد استفاده از این روغن‌ها را دارید، حتما ملاحظات لازم را در نظر داشته باشید.

نوزادان کولیکی

روغن‌های معطر از دیگر روغن‌هایی هستند که برای ماساژ مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم است دقت کنید که این روغن‌ها را باید در یک غلظت بسیار پایین و کاملا رقیق شده استفاده کرد. این روغن‌ها نیز از جمله روغن‌هایی هستند که باید با احتیاط کامل در مورد کودکان استفاده شوند. لذا این روغن‌ها را باید با در نظر داشتن نکات و ملاحظات لازم استفاده نمود. در صورت استفاده از روغن‌های معطر و مشاهده‌ی حساسیت پوستی، محل را بلافاصه با آب کافی بشویید.

مکان مناسب برای ماساژ نوزادان کولیکی

دقت کنیم که مکان انتخابی برای ماساژ نوزاد، باید مکانی باشد که هم برای کودک و هم برای شما آرامش‌بخش بوده و مناسب باشد. از شرایطی که یک محیط را به مکانی مناسب برای ماساژ بدل می‌کند، درجه حرارت آن محیط است. محیطی که قصد دارید نوزادتان را در آن جا ماساژ دهید، باید دمایی در حدود ۲۴ درجه سانتی‌گراد داشته باشد. با توجه به این‌که کودک در حین ماساژ برهنه است، لذا اهمیت دمای مکانی که ماساژ را در آن انجام می‌دهید بیش‌تر خواهد بود. حتما دقت داشته باشید که کودک در حین ماساژ از سرما نلرزد. پس از اطمینان از دمای محیط مورد نظر، به سراغ ویژگی‌های دیگر یک محیط مناسب می‌رویم. پیشنهاد می‌کنیم که ماساژ نوزادان کولیکی را بر روی تخت خواب و بر روی یک حوله انجام دهید. با انداختن حوله در مکانی که کودک را در آن ماساژ می‌دهید از ریختن احتمالی روغن بر روی فرش یا تخت خواب جلوگیری می‌شود. نکته‌ی مهمی که باید در این میان به آن دقت کرد نرمی و لطافت مناسب محلی است که کودک را بر روی آن قرار می‌دهید. دقت کنید که اگر مکانی که کودک را روی آن خوابانیده‌اید بسیار نرم باشد، باعث می‌شود که کودک در حین ماساژ به داخل آن فرو برود. تغییر وضعیت بدن کودک در حین ماساژ، می‌تواند باعث وارد شدن فشار به بدن او شود. لذا مکانی که برای ماساژ انتخاب می‌کنید باید از نرمی و از طرفی سفتی مناسبی برخوردار باشد. در انتها برای ایده‌آل شدن محیط، می‌توانید از موسیقی استفاده کنید. پخش موسیقی آرام به کودک و هم‌چنین شما کمک می‌کند تا با آرامش و فراغ بال بیشتری عمل ماساژ را انجام دهید.

مکان مناسب ماساژ کودک

در نظر داشتن عادات و خلق و خوی کودک

در قسمت‌های قبل گفتیم که باید برای ماساژ کودک خود برنامه‌ریزی مشخصی تدوین کنید. اما ممکن است شرایطی پیش بیاید که فرزندتان و یا حتی خود شما از شرایط مناسبی برای انجام این کار برخوردار نباشید. پیشنهاد ما این است که در این شرایط ماساژ کودک را به تعویق انداخته تا هم شما و هم کودک برای ماساژ در شرایط مناسبی قرار بگیرید. بنابراین اگر در حین ماساژ کودک عکس العمل‌هایی که بیانگر بروز حس ناخوشایند در وی است مانند گریه کردن، بی قراری یا اخم، از ماساژ دست کشیده و این کار را برای زمان مناسب دیگری بگذارید. فراموش نکنید که ماساژ نوزادان کولیکی برای افزایش حس شادابی و سرحالی و هم‌چنین جلوگیری از کولیک و بهبود سیستم گوارشی در آنان است، لذا هنگامی‌که ماساژ برخلاف همیشه موجب بروز حس خوشایند در کودک نمی‌شود، بهتر آن است که این کار را به تعویق بیاندازید.

استفاده از فشار مناسب در حین ماساژ

فراموش نکنیم که کودکان و نوزادان در نهایت ظرافت و لطافت هستند، لذا در هنگام ماساژ آن‌ها نیز نباید این مورد را از خاطر ببریم. ماساژ کودکان با افراد بزرگسال تفاوت بسیار عمده‌ای دارد. غالبا برای ماساژ افراد بالغ و بزرگسال از فشارهای نسبتا بالایی برای رهایی عضلات از تنش‌‌ استفاده می‌کنیم. این در حالی است که در حین ماساژ نوزادان باید حتما دقت کنیم که به بدن‌ آن‌ها فشار زیادی وارد نشود. فشاری که در حین ماساژ کودکان نیاز است، تنها کمی بیشتر از فشاری است که هنگام لمس و نوازش آن‌ها بکار می‌بریم.

نوزادان کولیکی

نوزاد مبتلا به کولیک را چگونه ماساژ دهیم؟

همان‌طور که تا این‌جا در مقاله ذکر کردیم، از جمله راه‌هایی که می‌تواند کمک شایانی در کم شدن دردهای ناشی از کولیک بکند، ماساژ است. والدین هنگام ماساژ نوزادان کولیکی می‌توانند با او ارتباط کلامی و چشمی برقرار کنند که این امر در شناخت بیشتر نشانه‌های ارتباطی کودک با والدین کمک شایانی می‌کند. در ادامه قصد داریم چند نوع ماساژ که برای نوزادان کولیکی مناسب است را بیان کنیم.

تکنیک اول

در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، کودک را باید به پشت بخوابانید. توصیه می‌کنیم کودک را بر روی یک سطح ایمن و محکم مانند سطح یک میز بخوابانید. در صورت تمایل به استفاده از روغن، می‌توانید از انواع مختلف روغن‌های معرفی شده در قسمت‌های قبلی استفاده کنید. روغن‌هایی مانند روغن زیتون، روغن مخصوص بچه و یا لوسیون‌ها می‌توانند انتخاب‌های بهینه‌ای برای پوست حساس نوزادان کولیکی باشد. حال دستان و انگشتان خود را به آرامی بر روی شکم نوزاد قرار دهید. با فشاری تنها کمی بیش‌تر از فشاری که هنگام لمس و نوازش نوزاد به کار می‌برید، شروع به ماساژ این ناحیه کنید. ماساژ باید به آرامی انجام گیرد. دقت کنید که دست‌های خود را به شکل دورانی بر روی سطح شکم نوزاد جا به جا کرده و شکم او را ماساژ دهید. از تاثیرات مستقیم ماساژ دادن به گونه‌ای که ذکر شد، گرم شدن این ناحیه است. گرم شدن این ناحیه کمک شایانی به تسلی و آرامش نوزاد کرده و هم‌چنین باعث رفع نفخ معده‌ی نوزاد می‌شود.

نوزاد کولیکی

تکنیک دوم

در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، مشابه با حالت قبل بایستی که نوزاد خود را بر روی زمین بخوابانید. دقت کنید که نوزاد را به گونه‌ای مقابل خود بخوابانید که پاهای او در مقابل شما قرار بگیرد. در مرحله‌ی بعد پاهای نوزاد را به آرامی در دستان خود بگیرید و شروع به حرکتی مشابه با رکاب زدن با دوچرخه کنید. دقت کنید که انجام این کار باید در نهایت آرامش انجام گیرد، لذا در این نوع ماساژ هر گونه حرکت سریع ممنوع خواهد بود. به حرکت در آوردن پاها مشابه آنچه در دوچرخه سواری تجربه می‌کنیم، باعث وارد شدن ضرباتی آرام و دل‌پذیر به معده و شکم نوزاد می‌شود. وارد شدن فشارهایی نامحسوس به معده‌ی نوزادان کولیکی، موجب تسهیل خروج گازها از معده‌ی آنان خواهد شد. برای داشتن تجربه‌ای دلپذیر از ماساژ کودک خود، سعی کنید در حین انجام این کار با او صحبت کرده و بر چهره‌ی خود لبخند داشته باشید.

تکنیک سوم

برای انجام این ماساژ، بایستی که کودک خود را به شکم و روی یک ران پای خود قرار دهید. دقت کنید که یک دست خود را بر روی شکم نوزاد خود قرار دهید. برای تسهیل در انجام این نوع ماساژ، می‌توانید رانی که کودک را روی آن قرار داده‌اید، به سمت شکم خود نزدیک‌تر و خم کنید. حال برای انجام ماساژ، با دست دیگر خود که آزاد است، پشت نوزاد را به آرامی و در جهت عقربه‌های ساعت مالش دهید. ماساژ به این گونه، در رفع گریه‌های نوزادان کولیکی کمک شایانی می‌کند.

نوزاد کولیکی

تکنیک چهارم

مشابه با تکنیک قبلی، می‌توانید نوزاد خود را به پشت بر روی یک ران پای خود قرار دهید. در این حالت شما این شرایط را خواهید داشت که بتوانید شکم نوزاد را با انگشتان و یا کف دست خود به آرامی ماساژ دهید. با ماساژ شکم نوزادان کولیکی، کمک بسیاری در خروج گازها از معده‌ی آنان خواهید کرد.

تکنیک پنجم

در این تکنیک ماساژ نوزادان کولیکی، نحوه‌ی نشستن والد به کلی با تکنیک‌های قبلی متفاوت است. در این نوع ماساژ، والد بایستی که به تکیه‌گاه محکمی تکیه دهد (برای جلوگیری از تغییر وضعیت او در حین ماساژ نوزاد) و پاهای خود را به درون شکم خم کند. حال با قرار دادن نوزاد به پشت بر روی زانوان خود، می‌توانید شکم او را ماساژ دهید. دقت کنید که مشابه با تکنیک‌های قبلی، ماساژ شکم نوزاد باید به آرامی و در جهت عقربه‌های ساعت باشد. برای انجام ماساژ نوزادان کولیکی می‌توانید از نوک انگشتان یا کف دست خود استفاده کنید.

نوزادان کولیکی

تکنیک ششم

برای ماساژ نوزادان کولیکی با استفاده از این تکنیک، بالش نسبتا بزرگی را بر روی زمین یا پاهای خود قرار دهید. سپس نوزاد را به شکم بر روی بالش قرار دهید و به آرامی شروع به ماساژ پشت نوزاد خود کنید. نکته‌ی مهم در انجام این تکنیک، انتخاب بالش مناسب است. بالش مناسب برای انجام این ماساژ، باید از نرمی و سفتی مناسبی برخوردار باشد. دقت کنید که از بالش‌های بسیار نرم در انجام این ماساژ استفاده نکنید، چرا که باعث می‌شود بدن نوزاد در حین ماساژ به درون بالش فرو رفته و تغییر شکل بدهد. لذا برای جلوگیری از این امر، در انتخاب بالش مناسب باید دقت کافی داشته باشید. از دیگر ملاحظاتی که باید در این نوع ماساژ داشته باشید، می‌توان به مراقبت از دست‌های نوزادان کولیکی و هم‌چنین نفس کشیدن راحت آنان اشاره کرد. دقت کنید که دست‌های نوزاد زیر بدن او قرار نگیرد، هم‌چنین بینی او بر روی بالش قرار نگیرد، چرا که نفس کشیدن او را سخت خواهد کرد.

نوزادان کولیکی

جمع‌بندی

کولیک در نوزادان یک عارضه‌ی تقریبا اپیدمی و رایج است. نوزادان و کودکانی که دارای کولیک هستند در طول روز به طور متوسط سه ساعت گریه‌ی مداوم دارند. این گریه‌ها که با گریه‌های ناشی از بی‌خوابی، بی حوصلگی و… تفاوت عمده دارد، برای حداقل سه هفته و در هر هفته به مدت سه روز تداوم دارند. تعداد نوزادان کولیکی بین ۵ تا ۲۵ درصد از تمام کودکان و نوزادان متولد شده است. درمان‌های پیشنهادی برای این عارضه غالبا غیر مداخله‌گرانه است و ماساژ به عنوان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای این عارضه پیشنهاد شده است. مدت زمانی که کولیک، نوزادان را درگیر می‌کند، بین سه تا چهار ماه است. اگر نوزاد شما بعد از خوردن وعده‌های شیری خود دچار مشکلاتی در هضم و دفع می‌شود، ماساژ راهکار عملی مناسبی خواهد بود. با انجام ماساژ به صورت اصولی و طبق الگوی مشخص، سیستم گوارشی کودک تقویت می‌شود. با تقویت سیستم هضم و دفع نوزاد در اثر ماساژهای منظم و پیوسته، مشکلاتی نظیر قولنج، یبوست و کولیک به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد. با توجه به این‌که قسمت عمده‌ی بی‌خوابی شبانه کودکان و نوزادان به علت مشکلات گوارشی‌ است که به آن دچار هستند، لذا با برطرف شدن این مشکلات، کودک خواب آرامی خواهد داشت. لذا برای تسلی و آرامش بیش‌تر نوزاد خود، می‌تواید ماساژ او را طبق شش تکنیکی که در انتهای مقاله به آن‌ها پرداختیم، انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *