بلاگ, بهداشت و سلامتی

آیا لیزر موهای بدن بی‌ ضرر است؟

body-hair-laser (1)

اختصاصی مجله اسپا:

آیا لیزر موهای بدن بی‌ ضرر است؟

در دنیای امروز مقولۀ زیبایی اهمیت فراوانی پیدا کرده به طوری که از حاشیه وارد متن زندگی شده و تبدیل به دغدغۀ اصلی بسیاری از افراد شده است، از این رو گرایش به سمت عمل ­های زیبایی نیز افزایش یافته است.

در این میان از بین بردن موهای زائد بدن نیز تبدیل به یک مسئلۀ آزار دهنده شده است که با روش ­های معمول، نیازمند زمان خاص در برنامۀ هفتگی افراد بوده­ و البته دردناک و حتی پر هزینه هم هست.

بدتر اینکه با تمام این مشکلات این روش­ ها دائمی نیستند و در خوش‌ بینانه‌ ترین حالت در عرض چند هفته این موها دوباره باز می ­گردند؛ اما تکنولوژی برای حل این مشکل نیز وارد عمل شده و راهکاری ارائه کرده است.

استفاده از لیزر، روشی است که اخیراً بسیار رواج یافته و پر طرف­دار محسوب می­شود؛ اما یک سؤال اساسی که در این مورد مطرح می­شود عوارض و مضرات آن است. برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید قدری با این موضوع آشنا شویم.

لیزر چیست و چگونه کار میکند؟

لیزر همان‌ گونه که از ظاهر آن پیداست نوعی نور تک‌ رنگ است که دارای یک طول‌ موج است و همین ویژگی سبب شده در برخورد با ملانین­ های مو (رنگ‌ دانه‌ های سیاه) جذب‌ شده و آن­ها را تخریب می­ کند.

آیا لیزر موهای بدن بی‌ ضرر است؟

به همین دلیل هر چقدر موها ضخیم­تر و تیره ­­تر باشند میزان ملانین موجود در آن­ها بیشتر بوده و درنتیجه نور لیزر را بیشتر جذب می­ کنند و راحت­تر و سریع­تر از بین می ­روند. هر چند در گذشته این روش برای افرادی با پوست­ های روشن و موهای ضخیم و مشکی تعریف شده بود؛ اما امروزه برای تمام پوست ها قابل‌ اجراست.

لیزر برای چه افرادی مناسب نیست؟

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. این یک قاعده کلی است و در این مورد هم صدق می­ کند به همین دلیل استفاده از لیزربرای برخی افراد توصیه نمی­شود چرا که ممکن است سبب بروز مشکلات جدی شود.

  • افرادی که دچار اختلالات هورمونی هستند بهتر است قبل از اقدام با پزشک مشورت کنند چون امکان بازگشت موهای زائد در این مورد بسیار بالاست و یا ممکن است زمان درمان آن طولانی ­تر شود.
  • افرادی که پوست خود را برنزه کرده ­اند قبل از انجام کار باید موضوع را با پزشک در میان بگذارند؛ چرا که برای تأثیر لیزر پزشک باید میزان انرژی آن را بالا ببرد و این ممکن است باعث سوختگی پوست شود.
  • افرادی که در محل لیزر تب‌ خال دارند در صورت نیاز حتماً باید طبق دستور پزشک قبل و بعد از انجام لیزر دارو مصرف کنند چون لیزر ممکن است سبب انتشار ویروس شود.
  • داشتن عفونت در محل لیزر نیز ممکن است سبب انتشار آن شود.
  • مصرف برخی دارو ها مانند دارو های حاوی طلا ممکن است مشکل‌ آفرین باشد. مصرف آکوتان نیز علاوه بر کاهش تأثیر لیزر، به خاطر حساس و نازک کردن پوست ممکن است سبب سوختگی و یا ایجاد لک روی پوست شود. مصرف دارو های دیگری ازجمله کورتون­ ها، هورمون ­ها و مینوکسیدیل ممکن است باعث رویش مجدد موهای زائد شود.
  • افرادی که دچار بیماری ­هایی مانند پسوریازیس، لیکن­پلان و ویتلیگو هستند به علت احتمال ایجاد ضایعات در محل لیزر باید از این کار اجتناب کنند.
  • هرچند مضر بودن لیزر برای زنان باردار ثابت­ نشده است اما بهتر است این کار را تا زمان وضع حمل به تأخیر بیندازند.
  • لیزر می ­توانند خال‌ کوبی یا توی روی پوست را کمرنگ کند به همین علت این افراد باید قبل از انجام لیزر این مورد را در نظر بگیرند.
  • لیزر روی قسمت­ های دارای جای زخم یا مشکلات پوستی ممکن است باعث تشدید و یا رویش گوشت اضافی شود.
عوارض و مضرات

در علم پزشکی هر روش درمانی علاوه بر مزایا، مشکلاتی نیز به همراه دارد و استفاده از لیزر هم از این قاعده مستثنا نیست.

اولین مسئله در مورد لیزر هزینۀ بالای آن است که باید در نظر گرفته شود. مسئلۀ دیگر آن­که برگشت­ ناپذیری موهای زائد در این روش صد در صد نیست و در صورت وجود اختلالات هورمونی در فرد، امکان برگشت آن­ها وجود دارد.

آیا لیزر موهای بدن بی‌ ضرر است؟

مسئلۀ دیگر راجع به عوارض پس از انجام لیزر است که شامل خارش، تورم و سرخ شدن محل لیزر است؛ اما این عوارض درواقع واکنش طبیعی پوست در مقابل آسیب­ دیدگی است و معمولاً در عرض چند ساعت تا چند روز برطرف می­شوند و آسیب جدی ایجاد نمی­کنند.

اما در این میان عوارضی نیز هستند که احتمال وقوع کمتری دارند اما می ­توانند مشکل‌ آفرین باشند.

  • کاهش یا افزایش رنگ ­دانه ­های پوستی و ایجاد لک­ های روشن یا تیره روی پوست در اثر تحریک لیزر می ­تواند یک عارضۀ ناخوشایند باشد.
  • مسئلۀ بعدی امکان ایجاد سوختگی پوست است. هرچند این سوختگی خیلی عمیق نخواهد بود و در حد یک آفتاب­ سوختگی است که پس از چند روز رفع خواهد شد.
  • احتمال ایجاد جوش و آکنه در اثر تحریک پوست و ترشح چربی و یا دلمه بستن برخی قسمت­ های آسیب‌ دیده نیز دور از انتظار نیست.
  • امکان ایجاد لک ­های ریز قرمز به خاطر آسیب رسیدن به مویرگ­ های سطح پوست نیز وجود دارد.
  • محل ­های آسیب‌ دیدۀ بدن همیشه مستعد تجمع میکروب­ ها و باکتری ها هستند و همین ممکن است سبب بروز عفونت شود و در صورت سهل‌ انگاری و عدم توجه گسترش خواهد یافت.

لازم به ذکر است این عوارض در صورت عدم مهارت کافی در کار با لیزر ایجاد می­ شوند. به همین دلیل توصیه می ­شود برای انجام لیزر سراغ افراد متخصص و با تجربه بروید.

نکتۀ دیگر آنکه در برخی موارد نادر امکان ایجاد بی­حسی، حساسیت در مقابل کرم­ ها یا ژل‌ های بی­حسی و حساسیت در برابر تابش نور خورشید وجود دارد که اغلب قابل‌ درمان هستند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *