بلاگ, رژیم و تغذیه

راز شگفت انگیز غذاهای سالم ژاپنی

5 راز شگفت انگیزغذاهای ژاپنی

اختصاصی مجله اسپا:

این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که ژاپن، یکی از سالم‌ترین کشورهای جهان در زمینه غذاهای ژاپنی است. طبق آمارهای منتشرشده، ژاپنی‌ها در میان سایر کشورهای جهان کمترین میزان ابتلا به چاقی مفرط، سرطان، بیماری‌های قلبی و عروقی را دارند. همچنین متوسط میزان عمر مردم ژاپن در مقایسه با سایر ملت‌ها بیشتر می‌باشد که این خود مهر تاییدی بر رژیم و سبک سالم زندگی آنها است. برای یک ژاپنی بزرگسال مصرف بیش از ۳۰ مدل از انواع سبزیجات در یک روز، چیز عجیبی نیست. علاوه بر غذاهای متنوع با پایه سبزیجات، ژاپنی‌ها اغلب گوشت ماهی را جایگزین سایر گوشت‌های حیوانی و حبوبات را جایگزین سایر منابع پروتئینی پرچربی می‌کنند. در ادامه به ۱۵ راز سلامتی غذاهای ژاپنی و فواید آنها پی خواهیم برد.

اهمیت غذاهای شگفت انگیز ژاپنی

  • ضدپیری

تا به حال به چهره‌های جوان و شاداب ژاپنی‌ها توجه کرده‌اید؟ یا تا به حال پیش آمده است که از خود پرسیده باشید که دلیل این طراوت چهره که پیر و جوان نمی‌شناسد چیست؟ اگر پاسختان مثبت است، بدانید که شما تنها کسی نبوده‌اید که به این موضوع فکر کرده‌اید!

پوست شفاف و روشن ژاپنی‌ها مدیون رژیم غذایی سالم آنها است. البته که فقط به دلیل وجود ماهی در رژیم آنها نیست، بلکه به دلیل تنوع غذایی بالا موجود در آن است که باعث کمک به مبارزه با رادیکال‌های آزاد زائد سطح بدن می‌شود. رادیکال‌های آزاد، محصول یک واکنش درون سلولی هستند که انرژی لازم برای ساخت سلول جدید را فراهم می‌کند.

همچنین رژیم غذایی کم چربی و پر پروتئین ژاپنی با انواع مختلف سبزیجات خود، به بدن در تامین آنتی‌اکسیدان‌هایی نظیر ویتامین E، ویتامین C و کاروتن کمک می‌کند.

۱۵ راز شگفتی‌ساز غذاهای سالم ژاپنی (۱)

  • کنترل و جلوگیری از دیابت

یکی از عناصر کلیدی رژیم سالم غذایی ژاپنی‌ها، مصرف کربوهیدرات‌های دیر هضم در رژیم غذایی آنها است. این کربوهیدرات‌ها سطح قند خون انسان را برای مدت طولانی‌تری بالا نگه می‌دارد و به او برای مدت زمان بیشتری احساس سیری می‌دهد. این همان دلیلی است که کمتر از ۵% ژاپنی‌ها به چاقی مبتلا هستند. این در حالی است که این آمار، در بین آمریکا‌یی‌ها که علاقه به مصرف کربوهیدرات‌های زود هضم دارند، به ۳۰% می‌رسد.

۱۵ راز شگفتی‌ساز غذاهای سالم ژاپنی (۱)

  • کاهش درصد سکتههای قلبی

به عنوان یک کشور، ژاپن در میان سایر کشورها و به خصوص کشورهای توسعه‌یافته، از کمترین میزان ابتلا به بیماری‌های قلبی و به خصوص سکته را دارد. علت این آمار کم و چشمگیر نیز روشن است. انواع رژیم غذایی سالمی که به بهبود سلامت کلی و به خصوص قلب کمک می‌کند. ماده‌های غذایی نظیر چای سبز تاثیر به‌سزایی در این روند دارند. همچنین عدم وجود مواد غذایی با کربوهیدرات‌های اصلاح‌شده، قند، چربی‌های اشباع‌شده و … در این رژیم، از دیگر نکات آمار پایین بیماری‌های قلبی و عروقی در میان ملت ژاپنی است.

  • شاخص بدن سالم

آنچه که تاکنون به آن پی‌ برده‌ایم این است که فضای غذایی ژاپنی، یک محیط غذایی سالم است. مطمئنا شما در خیابان‌های این کشور رستوران‌های فست‌فود نیز پیدا خواهید کرد، اما جالب است بدانید حتی در وعده‌های غذایی خارج از خانه نیز، انتخاب یک ژاپنی، غذای سالم و نه فست‌فود را است. این فرهنگ دقیقا خلاف عادت‌های غذایی مردم آمریکا است. انتخاب اول آمریکایی‌ها فست‌فودهایی هستند که کربوهیدرات‌های زودهضم، با قند بالا و کالری کم دارند. غذاهایی که باعث گرسنگی زودرس شده و فرد را به سوی چاقی سوق می‌دهد. در نقطه مقابل ژاپنی‌ها همیشه جایگزین سالم‌تر غذاها را پیدا می‌‌کنند. برای مثال برنج محبوب ژاپنی‌ها، یک کربوهیدرات خوب برای جانشینی نان محسوب می‌شود. عادت‌های غذایی صحیح مردم ژاپن، یکی دیگر از رازهایی است که باعث به وجود آمدن جمعیتی با BMI متناسب شده است.

  • ذائقه درخشان

برای برخی، بخصوص ما ایرانیان، حتی تصور خوردن ماهی خام، سخت است اما همین تفاوت، ژاپنی‌ها را به یکی از درخشان‌ترین‌ ذائقه‌های جهان تبدیل کرده است. همانطور که می‌دانیم گرما میزان آنزیم‌های موجود در ماده‌ی غذایی را کاهش می‌دهد و باعث تغییر شکل ویتامین‌ها می‌شود پس ژاپنی‌ها از این کار دوری می‌جویند. بشقاب ژاپنی به دلیل وجود مواد غذایی خام در آن، سرشار از مواد معدنی مغذی، ویتامین‌ها و آنزیم‌هایی با کیفیت بالا است. همچنین پیش‌تر گفته شد که ژاپنی‌ها بیش از ۳۰ مدل سبزی در یک روز مصرف می‌کنند.

۱۵ راز شگفتی ساز غذاهای ژاپنی (۲)

  • طول عمر

در مقایسه با سایر ملت‌های کشورهای توسعه‌یافته، ژاپنی‌ها طول عمر بیشتری دارند. این مساله تحت تاثیر دو عامل سبک زندگی و ژنتیک می‌باشد که بخش عمده‌ای از طول عمر بالای ژاپنی‌ها، مدیون رژیم غذایی آنها است. رژیم غذایی که شامل پروتئین‌های غنی مانند سویا و غذاهای کم چربی‌ای مانند ماهی و سبزیجات است.

رژیم غذایی متناسب ژاپنی، به بدن کمک می‌کند تا سلامت همه‌ی ارگان‌های بدن تضمین شود. بنابراین ژاپنی‌ها نه تنها بیشتر عمر می‌کنند، بلکه در طول مدت عمر خود، کیفیت متفاوت و بالاتری از زندگی را نسبت به سایرین تجربه می‌کنند. رژیم غذایی کم چرب و با فیبر بالا از بدن در برابر بیماری‌هایی چون سکته‌های قلبی و مغزی، سرطان، زوال عقل و دیابت محافظت می‌کند.

  • آمار پایین سرطان

برخی اوقات آمار و ارقام خود به تنهایی نشان‌دهنده میزان مضر یا مفید بودن یک چیز را بدون هیچ سخنی مشخص می‌کند. آمار مبتلایان به سرطان در ژاپنی‌ها به طرز چشمگیری پایین می‌باشد. طبق محاسبات انجام شده تنها ۴۲% از زنان ژاپنی در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. این در حالی است که این رقم در بین زنان آمریکایی به ۷۶% نیز می‌رسد. همچنین آمار مردان مبتلا به پروستات در ژاپنی‌ها حدد ۲۳% و در بین آمریکایی‌ها ۸۴% می‌باشد. ژاپنی‌ها این آمار پایین را مدیون رژیم غذایی پر فیبر و سرشار از گیاهان مغذی می‌باشند.

  • وزن متناسب

همانطور که پیش‌تر گفته شد گرایش طبیعی مردم ژاپن به داشتن رژیم غذایی سالم و در نهایت بدن سالم است. این گرایش مثبت تاثیر مستقیمی بر وزن متناسب مردم ژاپن دارد. BMI یا شاخص توده بدنی ایده‌آل بین ۱۸٫۵ تا ۲۴٫۹ است. BMI ژاپنی‌ها عددی بین ۲۱٫۵ تا ۲۳٫۲ می‌باشد که این رقم در مقایسه با آمریکایی‌ها به ۲۸٫۵ می‌رسد. رژیم غذایی ژاپنی یک رژیم ایده‌آل برای حفظ BMI بدن در بهترین حالت خود است. رژیمی که در عین حفظ لاغری فرد، سلامت او را تضمین می‌کند. معمولا افراد برای کاهش وزن به رژیم‌های نادرست  افراطی روی می‌آورند که باعث کاهش شدید سطح انرژی بدن و سوء‌تغذیه در فرد می‌شود.

۱۵ راز شگفتی ساز غذاهای ژاپنی (۳)

  • منبع غنی آنزیمهای طبیعی

آنزیم‌ها پروتئین‌های پیچیده‌تر یا اسیدهای آمینه‌ای هستند که به عملکرد طبیعی بدن کمک می‌کنند. این چگونگی فرآیند تولید انرژی در بدن ما می‌باشد. وقتی غذا پخته می‌شود یا تحت حرارت زیاد قرار می‌گیرد، کیفیت آنزیم‌های آن به دلیل حرارت به شدت تحت تاثیر قرار می‌گیرند. اگر غذا بیش از حد در معرض حرارت قرار گیرد، آنزیم‌های موجود در آن نابود می‌شوند. این بدان معنی است که در پروسه هضم غذای پخته شده یا حرارت دیده، بدن روند سخت‌تری را طی خواهد کرد. غذاهای ژاپنی اغلب شامل غذاهای خامی هستند که به ندرت و تحت درجه حرارت بسیار پایین پخته می‌شوند. این روش طبخ یکی از رازهایی است که به ژاپنی‌ها این امکان را می‌دهد که از هر وعده غذایی خود، حداکثر میزان آنزیم‌ها را به دست ‌آورند.

  • سطح سالم فشار خون

در سویا آنزیم‌هایی وجود دارند که ایزوفلاون نامیده می‌شوند. این آنزیم‌ها که در محصولات مختلف با پایه سویا مثل شیر سویا یا توفو وجود دارند، به بدن کمک می‌کنند که فشار خون را تنظیم کند و در حد متعادل نگه دارد. یک رژیم غذایی بر پایه سویا، باعث باز شدن رگ‌ها و عروق خونی و در نتیجه کاهش فشار خون می‌شود.

اگر سابقه فشار خون خانوادگی دارید، بهتر است حتما سویا را وارد برنامه غذایی خود کنید. توفو را به راحتی در همه‌ی فروشگاه‌های مواد غذایی می‌توان یافت و شیر سویا نیز با توجه به مزه‌ی مشابه، جایگزین خوبی برای شیر معمولی است. اما توصیه کلی‌تر و راحت‌تر، پذیرفتن رژیم غذایی ژاپنی است. رژیم غذایی‌ای که به گفته محققان بهترین گزینه برای کاهش وزن و فشار خون محسوب می‌شود.

  • غنی در مواد مغذی

از دیگر مزایای رژیم غذایی ژاپنی، پوشش همه‌ جانبه آن است. این جمله به آن معنی است که این رژیم تقریبا تمام مواد لازم را، در حالیکه برای آن دارای کمترین ضرر باشد، به بدن می‌رساند. غذاهای ژاپنی سرشار از مواد مغذی هستند. بخشی از این مغذی بودن رژیم غذایی ژاپنی، مدیون سبزیجات بسیار زیاد آن است. سبزیجات دارای فایده‌های بسیاری چون چربی کم، پروتئین گیاهی بالا، قند کم و کربوهیدرات‌هایی بسیار بالا دارد.

همانطور که پیش‌تر گفته شد، هر ژاپنی بالغ بین ۲۰ تا ۳۰ نوع سبزی مختلف در طول روز مصرف می‌کند. این عدد وقتی شگفتی‌سازتر می‌شود که بدانیم ژاپنی‌ها بیشتر این سبزیجات را به صورت خام مصرف می‌کنند بنابراین حجم زیادی از مواد مغذی را مستقیما وارد بدن خود می‌کنند. رژیم غذایی ژاپنی دقیقا همان منابع مورد نیاز بدن را برای کارکرد مناسب به آن می‌دهد. این یکی دیگر از رازهای شگفتی‌ساز غذاهای ژاپنی می‌باشد.

۱۵ راز شگفتی‌ساز غذاهای ژاپنی (۴)

  • سلامت روده بزرگ

رژیم غذایی ژاپنی سرشار از غذاهای تخمیر شده مانند میسو، آلوترشی، ماهی تخمیر شده، سویا تهیه شده است که نه تنها خوشمزه هستند، بلکه برای بدن مناسب است. یکی دیگر از فواید غذاهای تخمیر شده برای بدن ما، کمک به تنظیم میزان اسید معده است.

اگر از رفلاکس اسید معده رنج می برید یا معده درد دارید، غذاهای تخمیرشده بیشتری را وارد رژیم غذایی خود کنید. این نوع غذاها به تولید بیشتر باکتری و آنزیم‌های مفید روده که باعث هضم راحت‌تر غذا می‌شود، کمک می‌کنند.

  • بدنهای قوی و متناسب

ژاپنی‌ها به خوش‌اندام بودن معروف هستند. همانطور که پیش‌تر گفته شد، یکی از دلایل این بدن‌های سالم، BMI متناسب مردم ژاپن است که به بدن پتانسیل کافی برای عملکرد بهتر را می‌دهد. رژیم غذایی سالم به بدن این امکان را می‌دهد که روند ساخت سلول و عضلات، تولید استخوان، غضروف‌سازی و ترمیم بافت‌ها را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. اندام‌های ژاپنی نه بیش از اندازه بزرگ و چاق و نه لاغر، بلکه کاملا متناسب هستند.

  • عملکرد بهتر سیستم گوارش و هضم

از لحاظ گوارشی، رژیم غذایی ژاپنی از بسیاری رژیم های غذایی غربی کاربردی‌تر است. آنها این نکته را مدیون غذاهایی مانند آرد گندم سیاه و نودل هستند که از قارچ شیراتاکی(Shirataki  ) ساخته شده‌اند. در نتیجه با رژیم غذایی بدون گلوتن بالا، مردم ژاپن پروسه هضم راحت‌تری نسبت به سایرین تجربه می‌کنند. همچنین مقادیر زیادی از موادغذایی خام مانند ماهی که سرشار از آنزیم‌های مفید است، در روند هضم آسان تاثیرگذار هستند. در این رژیم غذاهای غنی شده، پروتئین‌های گیاهی و نشاسته مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کنند و به طور مستقیم بر گوارش سالم اثر می‌گذارند. بنابراین اگر همیشه با مشکلات تمام‌نشدنی و آزاردهنده معده سروکار دارید، روی آوردن به رژیم طبیعی و سالم ژاپنی پیشنهاد مناسبی به نظر می‌رسد.

  • استخوانبندی قوی و ساختار مغزی سالم:

غذاهای ژاپنی اغلب از منابع غنی مواد معدنی به شمار می‌آیند. این به علت حجم بالای سبزیجات مصرفی در آنها است. نمونه‌ی عالی این سبزیجات، جلبک دریایی است که حاوی تمام مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان است. مواد معدنی به بدن کمک می کند تا خود را قوی‌تر کند و سطح سلامت آن را بهبود بخشد. کلسیم، فسفر، منگنز و … از نمونه‌ی مهم‌ترین مواد معدنی ضروری برای بدن هستند. به عنوان مثال آهن باعث بهبود و ارتقا سلامت و عملکرد مغز و ساخت DNA قوی می‌شود. رژیم غذایی ژاپنی یک منبع عالی از مواد معدنی با کیفیت است. اگر نگران پوکی استخوان یا سایر بیماری‌های استخوانی هستید یا از آلزایمر زودرس هراس دارید، سعی کنید هرچه زودتر به رژیم غذایی ژاپنی روی بیاورید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *