بلاگ, بهداشت و سلامتی

یوگا

اختصاصی مجله اسپا:

یوگا ورزشی مخصوص جسم و فکر انسان است که رواج آن به شکل امروزی از حدود ۶۰ سال قبل آغاز گردیده است. این ورزش که در هند و توسط هندوها به وجود آمده، بعد از گذشت این سال‌ها، هنوز برای کسانی که از نزدیک با این ورزش آشنایی ندارند، شکل اسرارآمیز و غریبی دارد.

یوگا از کلمه‌ی یوج می‌آید که در زبان سانسکریت به معنی تحت کنترل در آوردن می‌باشد. برخی نیز عقیده دارند ریشه کلمه یوگا در زبان پارسی، کلمه یوغ است که در معنای تحت کنترل درآوردن بکار می‌رود.

درباره یوگا

یوگا در طول هزاران سال تغییرات متعددی کرده و تغییر شکل داده است. برای پرداختن به یوگا معاصر امروزی، نگاهی به تاریخ تحول این ورزش جذاب می‌اندازیم.

همراه با تغییر شکل یوگا، معنی آن نیز در طی این سال‌ها عوض شده است. امروزه یوگا دیگر به معنای تحت کنترل در آوردن نیست بلکه به معنای اتحاد و یکی شدن جسم، ذهن و روح انسان است. سه عنصر اصلی در یوگا پرانایاما(تمرین‌های تنفسی)، مدیتیشن و آسایا می‌باشد. آسایا همان فرم شناخته‌ترشده‌ی یوگا، یعنی ورزش فیزیکی است.

اما سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح می‌شود این است که چه انتظاری باید از یک کلاس یوگا داشت؟ همانطور که پیش‌تر گفته شد آسایا فرم معاصر بسیاری از کلاس‌های یوگای امروزی است که ممکن است در کنار آن تمرین‌های تنفسی و مدیتیشن نیز انجام گردد.

برخی کلاس‌های نیز وجود دارند که تمرکز آنها بر مدیتیشن است. محور اصلی این دست کلاس‌ها بسته به سبک و روش استاد آن، با خواندن کتاب‌، سرود و گفتگوهای الهام‌بخش و آرامش‌بخش پیش می‌رود. به طور کلی اما یوگا در باشگاه‌ها و استدیو‌های ورزشی به عنوان یک رشته ورزشی برای بدن و فیزیک انسان شناخته و تمرین می‌شود و افرادی که در پی کلاس‌های ویژه‌تری هستند، باید در کلاب‌های تخصصی دنبال آن باشند.

یوگا(قسمت اول)

انواع یوگا

رواج یوگا به شکل‌های امروزی را می‌توان فقط به یک نفر نسبت داد و او کسی جز “کریشناماچاریا” نیست. یوگا از طریق سه دانشجوی برجسته او به نسل‌های بعدی و غرب منتقل شد.

  • از پاتابهی جویس یوگا به سبک آشتانگا رسید. آشتانگا همان ژست‌ها، موتیف‌ها و حرکت‌های تکرارشونده بین آنها، در نوع ورزشی یوگا است.
  • لاین‌گِر مفهوم هم‌ترازی را به یوگا وارد کرد. در این مفهوم ما متوجه می‌شویم برای هر ژست و حرکت یوگا یک ایده‌آلی وجود دارد که این روش، راه رسیدن به آن را به ما نشان خواهد داد.
  • از پسر کریشناماچاریا نیز این ایده مطرح شد که یوگا با توجه به شخصیت، نیازها و توانایی‌های هر فرد با دیگری متمایز است. بنابراین این تمایز می‌تواند خاصیت درمانی مخصوص هر فرد را پیدا کند که این مساله باعث شده است تا در قرن حاضر یوگا به عنوان یک طب‌جایگزین مطرح و شناخته شود.

در ادامه این مطلب می‌خواهیم به سوال‌های رایجی چون فواید یوگا و یا اینکه یوگا مناسب چه کسانی هست، بپردازیم.

چه کسانی می‌توانند یوگا کنند؟ این کلیشه را از ذهن‌تان پاک کنید که یوگا، کار هر کسی نیست!

پیر، جوان، مرد، زن، زنان باردار، کودکان، افراد چاق یا دارای درد مفاصل و به طور کلی هر کسی که یک بدن دارد، قادر است که این ورزش  را انتخاب و آن را تمرین کنند!

اگر بدن شما انعطاف‌پذیری کافی ندارد، این به آن معنی نیست که شما نمی‌توانید یوگا کنید بلکه به معنی این است که شما می‌توانید و باید یوگا کنید. یوگا جزو آن دسته ورزش‌هایی نیست که فرد از کودکی آن را کار کرده باشد. یوگا یک ورزش رقابتی نیست که در آن منعطف‌ترین فرد، جایزه بگیرد. یوگا حتی چیزی نیست که شما در آن بهتر یا بدتر باشید، زیرا هدف غایی برای رسیدن به آن وجود ندارد بنابراین هر شخص با هر شرایطی می‌تواند این ورزش را امتحان بکند.

این مساله یکی از مفاهیم اصلی و فلسفه وجودی یوگا است. کسانی که سال‌ها یوگا کار می‌کنند یا استادهای یوگا از شما بهتر نیستند. این مفهوم مهم است که هرکس خود(اگو) را بپذیرد و بداند که او بهترین حالت خود را در آن روز پیش رو دارد. این نکته یوگا را به یکی از سخت‌ترین و در عین حال آزادترین ورزش‌های موجود تبدیل کرده است.

فواید یوگا

یوگا تاثیرات بی‌شماری بر سلامت جسم و روح دارد. همانطور که در مطلب پیشین گفته شد، امروزه از یوگا به عنوان یک روش در طب‌جایگزین نام می‌برند. یکی از مهم‌ترین تاثیرات یوگا در کاهش و تحت کنترل در آوردن استرس و بیماری افسردگی است. استرس منشا اصلی بسیاری از بیماری‌های دیگری چون بیماری‌های قلبی، بی‌خوابی، سردرد، دیابت، سندرم روده تحریک‌پذیر، ناباروری و ….. می‌باشد که یوگا در درمان آنها تاثیر به‌سزایی خواهد داشت.

اکنون بعد از خواندن این دو مقاله، احتمالا دید شما نسبت به یوگا بازتر شده است و کمی از نقاط ابهام برایتان آشکار گشته است. آسان‌ترین راه برای رسیدن به یوگا، ثبت‌نام در یک باشگاه ورزشی در نزدیکی محل زندگی‌تان است! پس وقت را تلف نکنید!

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *